Ett år etter katastrofen i Japan

Lenge føltes ødeleggelsene i vårt virkeområde som en vond drøm en snart måtte våkne opp av! Naturskjønne Iwates kyst i nord med virksomme byer og idylliske landsbyer mellom fjor og fjell. De  vakre øyene i Miyagi fylket syd for Iwate med flott flyplass og millionbyen Sendai og mye mer. Hvordan kunne alt bli så skamfert på noen minutter?  Og så Fukushima da, med flotte havstrender mot Stillehavet med verdens rikeste fiskeforekomster og skogkledde vakre åser. Plutselig var fylket vårt  verdensberømt for gift!

Tekst: Anniken Mori

PLATENE UNDER JAPAN

Japan blir aldri det samme etter dette. Ikke bare at det ble rammet av et kjempejordskjelv i en størrelse som skjer en gang hvert 600 år. Hele Japan flyttet seg 5 meter mot øst og uroet platene som møtes under Japan. Det vil derfor bli flere store skjelv framover i et par tiår sier lærde. Syd-Øst delen av Fukushima fylke hvor vi bor skal være særlig utsatt for skjelv. I november i fjor hadde vi hatt 250 etterskjelv sterkere enn styrke 4.

Men be særlig for Japans sentrum, Tokyo!

ØKONOMIEN

Ved utgangen av året 2011 var Japans samlede nasjonalprodukt halvparten av landets gjeld.

Alle fikk merke at nord-øst Japan hadde veldig viktig industri!  Viktige bildeler lages her, og en del bare her. Men de var  raske med å komme i gang igjen!  Så kom imidlertid oversvømmelse i Thailand og ødela viktige japanske bedrifter der, og høy yen-kurs, i tillegg til alle utgiftene med katastrofen. Mange havner er enda ødelagt nordover og hindrer fiskenæringen der.

FUKUSHIMA fylke

Enda er det null fiske i Fukushima. Fiskebåter går ut for å samle skrot!  Radioaktiviteten har lammet dette fiskefylket. Men akvariet i Onahama hvor 200.000 fisk døde 11. mars i fjor, kom i gang igjen etter bare fire måneder og fikk nylig TV pris for beste eksempel på rask gjenreising. Jordbruket er også sterkt utfordret mange steder i vårt fylke, men de fleste steder fungerer det selv om det er vanskelig å få kjøpere som før.

ATOMKRAFTVERKENE

Det er satt et 40 årsprogram for å tilintetgjøre de fire reaktorene. 3000 mennesker er stadig i arbeid der, 300 km2 rundt kjernekraftverkene blir brukt til å sortere ødelagt materiale, det mest bestrålte er inne i hus. 1000 svære tanker er der for å holde giftig vann, men de vil alle være fulle til høsten… Inni reaktorene må man bruke roboter. Dette er enda ikke kommet i gang. 87.000 mennesker som levde innenfor 20km radiusen er blitt flyktninger.

Av de 54 atomkraftverk i Japan, er nå 52 ute av drift! I stedet har Japan importert masse olje. Fra april skal de to siste også slås av for å gjennomgå sjekker. Det er sterk motstand mot atomenergi over hele landet.

“STRÅLE-FJERNING”

Dette er blitt et nytt begrep her i fylket. Veier og tak spyles og havejord veltes eller man fjerner øverste jordlag for å få vekk radioaktiviteten. Denne jorden blir så bearbeidet for å skille ut giften til minst mulig størrelse. Men hvor skal man gjøre av alt dette strålemateriale?  Ingen vil ha det i nærheten….. Nå skal det graves ned i et område nokså nært kraftverkene “midlertidig” til man finner “en endelig løsning”.

IWAKI

30.000 av “kraftverk-flyktningene” har kommet til Iwaki, vår by. De fleste bor i barakker med bitte små leiligheter. Teknisk er de bra utstyrt, men de blir klamme og kalde. Folk er fordelt ved loddtrekning og kjenner ikke naboene. Det er vår bønn at vi gjennom vår virksomhet og forbønn kan nå flest mulig av disse menneskene med Guds kjærlighet og håp! Og være med på rent praktisk å gi dem verdige bo-forhold.

NØD OG SORG

Vi kan bare ane den forferdelige sorg mange bærer på. Enda i dag er det systematisk leting etter savnede i gjørmete områder ved elver og hav m.m. For dem som har mistet sine og ikke en gang kan finne noe av liket har tiden stått stille et helt år.

VI VAR HELDIGE!

Vi var så heldige! I dag gikk vindretningen rett mot syd mot Iwaki fra kraftverkene. Men da  reaktor nummer 1 eksploderte 12. mars i fjor gikk vinden mot nord-øst. Det samme var tilfelle ved de to neste eksplosjonene 14. og 15. mars. Vindretningen snudde mot oss litt den 15. om kvelden og en del radioaktivitet kom da, så noen “hot-spots” har vi, men stor sett er det ikke mye. Nå er det legesjekker av barna i Iwaki, og enda har de ikke funnet noen som har radioaktivitet i seg!  Risen dyrket i Iwaki passerer også de strenge testene med glans. Ingen radioaktivitet der heller. Vi føler oss friske, og vi kjenner Guds fred.

MINNEMØTE

Over hele landet og særlig langs kysten her blir det mange minnemøter 11. mars. Vi i “Global Mission Chapel” skal begynne gudstjenesten litt tidligere enn vanlig , og så dra  ut til den verst tsunami- rammede landsbyen i Iwaki, Usuiso. Her skal det være minnemøte som vi skal delta i. Akira er blitt bedt om å be til Gud i møtet. Så blir det lunsj-servering ved våre team og en japansk misjonsforbundsmenighet som  kommer to timers reise med et par busser for å hjelpe til  som sist sommer.

OMBYGGING

12. mars begynner endelig ombyggingen av Global Mission Centers 1. etasje. Det blir ferdig i  juni, men åpningen blir vel markert først i september. Det er mange som vil komme, så dette må forberedes. Akira og jeg regner med å være i Norge i juni-juli. Akira for 2 og en halv uke.

FUKUSHIMAS 1. baptistkirke.

Denne menigheten hadde 4 kirker og stor virksomhet innenfor 10 km grensen til kraftverkene.

Etter et år ved et leirsted ved Tokyo, har de nå begynt å bygge et leilighetsbygg i Izumi i Iwaki og vil bygge en kirke der som vel blir ferdig til høsten. Vi har tilbudt dem å bruke våre lokaler gratis fra de kommer flyttende til byen i april til kirken deres er ferdig. Liksom vi fikk hjelp fra den anglikanske kirken etter brannen er det nå vår tur til å hjelpe en menighet i nød. Nå må både de og vi ha møtene i 2.etasjen på senteret pga ombyggingen, men alt går!

UNGDOMS- TEAM fra Norge

6. mars kom vårt første hjelpeteam fra Norge for å virke med oss i nesten 2 måneder. De 7 er fra Ungdom i Oppdrags kreativ DTS i Ålesund og vår egen Hanna er nestleder. Senere i mars får vi besøk tre dagers tid av 8 unge og en lærer ved Bildøy Bibleskoles medialinje som vil forevige scener her.

Takk for fortsatt forbønn for alle hjelpearbeiderne og alle menighetene og alle vi kristne i Nord-Øst Japan at vi må finne vår plass i Guds arbeid for å nå ut til et vaklende og bøyet folk!