Hjelper Nord-Korea med mat og vann

For et år siden var Øyvind Dovland i Nord-Korea for å bygge drivhus og hjelpe med vannforsyning og strøm. I juni drar han på nytt til det lukkede landet i øst. Som  styremedlem  i  Evangelisk Orientmisjon  lanserte  han  ideen om å starte innsamling av penger til  humanitære  hjelpetiltak  i  det kommuniststyrte landet.  Det  ble en nesten umiddelbar suksess

–  Siden  ideen  om  å  samle  inn penger  til  drivhus  i  Nord-Korea ble  lansert  1.  desember  i  fjor,  har vi  fått  inn  omlag  en  halv  million kroner.  Det  er  nok  til  å  bygge  25 drivhus. Et av disse husene gir nok mat  til  50  mennesker  gjennom vinteren, sier Dovland til Dagen.

Han er overveldet over responsen fra norske misjonsvenner: –  Dette  har  virkelig  tatt  av.  Vi er jo ikke noen stor organisasjon, men  jeg  håper  vi  skal  klare  å  levere så mange som mulig av disse drivhusene.  Så  vidt  jeg  vet  der det  ingen  begrensing  i  forhold  til dette  fra  myndighetens  side,  sier Øyvind  Dovland  som  driver  som entrepenør i Kristiansand. Samarbeid Arbeidet  i  Nord-Korea  kom  i stand gjennom et samarbeid med den  amerikanske  organisasjonen Christian Firends of Corea. Det er en  humanitær  organisasjon  som ble  stiftet  i  1995  etter  at  evangelisten  Billy  Graham  hadde  et  to timer  langt  møte  med  daværende diktator Kim Il-Sung.

– Jeg har hatt et engasjement for Nord-Korea i mer enn 20 år. Gjennom en amerikansk venn fikk jeg muligheten  til  å  være  med  på  en tur til landet i mai i fjor.

–  Som  håndverker  var  jeg  velkommen  fordi  jeg  kunne  være med og sette opp drivhus og hjelpe til med å skaffe fram rent vann og  legge  inn  strøm.  Det  er  mangelvare  de  fleste  steder,  påpeker Dovland. I juni er han klar for et nytt ti dagers  besøk  i  Nord-Korea.  Lenger  får  man  ikke  tillatelse  til  å oppholde seg i landet.

Bygger på grensen
Før gruppen skal reise inn i Nord-Korea skal de samles på den kinesiske  siden  av  grensen  for  å  sette opp  et  drivhus  på  et  sted  der  en australsk  agronom  har  etablert seg.

– Hensikten er å etablere et sted der andre grupper i fremtiden kan få opplæring i montering av drivhus  slik  at  de  kan  sette  opp  flest mulig drivhus når de kommer inn i  Nord-Korea.  Målet  er  å  få  bygget minst fem drivhus i løpet av ti dager.

–  Christians  Friends  of  Corea Jobber  stadig  med  å  utvikle  modeller  som  skal  være  både  mer kostnadseffektive  og  som  er  raskere å montere, påpeker Dovland. På årets tur får han med seg Ivan Wiik fra Karmøy, også han håndverker og styremedlem i Orentmisjonen gjennom en årrekke. De to vil  også  få  muligheter  til  å  se  om hjelpen virkelig kommer fram ved besøk på ulike prosjekter.

200 kvadratmeter
Drivhusene er basert på en nokså enkel  konstruksjon  med  store bøyler som det legges plast over.
–  Der  hvor  det  er  litt  steinete grunn blir det gravd hull der bøylene  går  ned  i  bakken.  Vi  legger i  litt  betong  som  en  mothake  på
bøylen  fester  seg  i,  for  å  hindre at  vinden  drar  av  gårde  med  hele konstruksjonen.

– Drivhusene er ganske små og måler åtte ganger 26 meter. Det vil si  at  de  er  på  omlag  200  kvadratmeter.
–  En  person  både  sover  og  bor i  drivhuset  og  passer  plantene. Minst en gang i året kommer drivhus-passeren til Pyongyang for videre opplæring.
–  Det  handler  om  å  lære  mer om  for  eksempel  proteinrike planter. Det er et veldig viktig ved underernæring.  Derfor  er  spinat en  viktig  del  av  det  som  plantes  i drivhusene, forteller Øyvind Dovland.

Kamp  mot  tuberkulose  er  et annet  fokus  hos  hjelpearbeidere.  Gjennom  et  samarbeid  med Standford  University  gis  det  behandling  og  det  drives  forskning på tuberkulose som er motstandsdyktig mot medisiner.

Sakset fra Dagen 23. april 2012
Tor Weibye (tor.weibye@dagen.no)