Ferdig Drivhus
Ferdig drivhus

Nordmenn bygger drivhus i Nord-Korea

Ivan Wiik og Øyvind Dovland var i Nord Korea i juni. Avisen Fedrelandsvennen har laget dette intervjuet med Øyvind.

Et ferdig drivhus

Et ferdig drivhus

Hjelpebehovet er enormt. Sykehus i Nord-Korea får utdelt 452 gram ris pr. pasient om dagen fra myndighetene. All annen mat må sykehuset skaffe selv. Men hvorfra? Det er der vi kommer inn, sier Dovland, som er takknemlig for at kone barn, og 16 ansatte i Jørgen Dovland Byggmester, lar ham få lov å holde på med turene sine.

For å skjønne sammenhengen, må vi tilbake til 1993 da verdensevangelist Billy Graham hadde et to timers besøk med Kim il Sung, den evige presidenten. Etterpå kalte Nord-Koreas enehersker Graham for sin venn.  Dermed fikk Christian Friends of Korea mulighet til å drive hjelpearbeid i det lukkede landet.

Det er dette arbeidet Evangelisk Orientmisjon med hovedkontor i Kristiansand har hengt seg på og som Dovland har lokalt ansvar for. Mens amerikanere legger inn strøm og vann i sykehus og sender proteinrik mat og medisinsk ekspertise for 36 millioner kroner i året, har Dovland tatt arbeidet med å bygge drivhus. Han sier flere nordmenn ønskes til arbeidet.

Ett drivhus – 50 liv

– Drivhusene gjør det mulig for sykehusene å dyrke egen proteinrik mat. Det går mye i spinat.  Drivhusene våre holder liv i mellom 30 og 50 personer over en vinter, forteller Dovland, som kom hjem fra Nord-Korea til Kokleheia forrige søndag, etter tre uker i landet.

32 drivhus gir nok proteinkost til over 1500 mennesker.

Et ferdig drivhus

Det første drivhuset satte Dovland opp i fjor, ved et sykehus i Pyongyang. 14 nye drivhus ble sendt 1. januar. Det var disse han nå var nede for å sjekke om var kommet fram. Han skulle også lære lokale arbeidere å sette dem opp. 17 drivhus til er finansiert av givere på Sørlandet og skal sendes til høsten.

-Det “rare” var at de 14 drivhusene kom fram bare to dager før oss. De hadde stått på lager et halvt år. Vi skal ned igjen i november og se til at alt er bygd ferdig. Koreanerne gjør en kjempejobb med å lage murstein til vegger og fundamenter. En person kommanderes til å bo i de ferdige drivhusene, for å holde orden og oppsikt, forteller Dovland, som også er i gang med brønnboring- og vannrense-prosjekter.

-De fleste sykehus mangler både rent vann og strøm, sier Dovland,

Helseministeren

Landets myndigheter er svært glade for hjelpen fra Norge. Ved første sending i fjor stilte selveste helseministeren opp og inviterte på ti-retters middag og stor fest.

-Er du ikke betenkt på å samarbeide slik med ett av verdens verste regimer?

-Det er ingen annen mulighet hvis man ønsker å bistå. Av Nord-Koreas 24 millioner mennesker, risikerer to, til tre millioner å dø av sult, ifølge FN. Dovland ønsker ikke å si for mye om hva han tenker om forholdene i Nord-Korea. Ting leses, og han ønsker å fortsette arbeidet. Nord-Korea har ambassade i Stockholm.

Tuberkulose

Tuberkulose er en svært utbredt sykdom. 6.000 av hver 100.000 innbyggere har den. Av disse igjen har mange utviklet en spesiell variant som ikke kan behandles, og som det fryktes skal spres til resten av Asia.  På sykehusene bor de syke seks og seks sammen, på rom som ikke er på mer enn ti kvadratmeter. De ligger på gulvet.

På reisen i år besøkte Dovland 24 ulike sykehus, og han kjørte over 350 mil i landet. Dermed fikk han et unikt innblikk i hvordan folk har det. Han fikk også sett at det var full produksjon i drivhuset han satte opp i fjor.

-Fikk du snakket noe med vanlige nordkoreanere?

-Jeg kan ikke koreansk, derfor foregikk all kommunikasjon via guiden som fulgte meg hele tiden. Jeg ønsker å takke guidene. Uten dem hadde vi ikke fått dette til, forteller Øyvind Dovland, som benytter høvet til å lokale bedrifter om å gi et drivhus. Hvert koster 20.000 kroner.

Store kontraster

Inne i hovedstaden Pyongyang er det biler og en viss velferd. Ofte ser du store SUV,er som ville kostet både to, og tre millioner kroner i Norge. Det er elitens biler.

– Rett utenfor byen, ser du ikke en bil, og svært sjelden et dyr. Du ser bare mais og rismarker og mennesker som trenger hjelp. Selv fjellsidene brukes til dyrking, med de følger det har når regntiden kommer, forteller Øyvind Dovland.

-På ett sykehus hadde amerikanske givere sørget for griser, geiter og høns. Dette sykehuset hadde over 400 høner og 40 griser. Her var pasientene i en helt annen forfatning enn ellers, forteller Dovland.

Hver morgen klokka 05.00 våknes du av en bil med fire høytalere. Folk oppfordres til å komme seg ut på rismarkene, skape mat og være gode nordkoreanere.

– Fra Pyongyang og sørover går en bred og asfaltert motorvei. Vi kjørte over 20 mil på den uten å se en eneste bil. På landsbygda er det 2,5 meter brede grusveier, ofte renner bekker over veiene, forteller Dovland.