Nord Korea Ketil Fuglestad

Han skal lære nordkoreanere å produsere mat

En pensjonert fylkesgartner fra Rogaland skal hjelpe nordkoreanerne å få skikk på drivhusene sine.

Nord-Korea

Nord-Korea

I slutten av denne måneden setter Ketil Fuglestad (70) fra Jæren kursen mot Nord-Korea. Fuglestad, som er tidligere fylkesgartner i Rogaland og misjonær for Misjonssambandet, skal være rådgiver for Evangelisk Orientmisjon (EOM). Organisasjonen har finansiert 73 drivhus rundt i landet.

Ikke politikk

Nå skal Fuglestad hjelpe nordkoreanerne med å øke produksjonen i drivhusene. Reisen skjer i samarbeid med det nordkoreanske landbruksdepartementet.

Den lukkede kommunistiske staten på den koreanske halvøy har vært rammet av hungersnød flere ganger de siste tiårene. Og Fuglestad understreker at det er hans humanitære engasjement som har gjort at han har påtatt seg oppgaven.

– Jeg takket ja til utfordringen fordi jeg ønsker å hjelpe mennesker i nød. Jeg føler et ansvar for å ikke brenne inne med den oppgaven, sier Ketil Fuglestad til Dagen.

Han ønsker imidlertid ikke å uttale seg om politiske forhold i landet.

– Men jeg ser et stort behov for å hjelpe til med å øke matproduksjonen i Nord-Korea, sier Fuglestad.

Frukt og grønnsaker

Oppholdet i Nord-Korea skal vare i tolv dager. Med på turen blir også en byggmester, en snekker og en økonomisk støttespiller fra Norge. Under oppholdet skal de besøke flere steder der EOM har fått medansvar for å øke matproduksjonen.

Første stoppested blir landbrukskooperativet Hongshan, som ligger i nærheten av hovedstaden Pyongyang. Her er det 1.600 arbeidere, og de disponerer omkring 5.000 mål med dyrket jord. Mesteparten av produksjonen er mais og ris. Kooperativet har også en stor frukthage med blant annet epler og pærer.

De har nå fått tre nye drivhus, og bruken av dem blir et viktig tema når nordmennene kommer på besøk.

– Min viktigste oppgave blir å registrere og prøve å planlegge hvilke vekster det skal satses på kommende vår, sier Fuglestad.

God strategi

Han synes at ideen med å investere i drivhus i landet, er en god strategi. Men han lurer på om de har bygget drivhusene slik at de fungerer optimalt.

– Når det for eksempel gjelder tomater, ser det ut til å være små avlinger. Vi må se litt på om bestøvingen fungerer som den skal, slik at tomatblomstene blir befruktet. Det er muligens mangel på insekter, sier han.

Fuglestad har i sin yrkeskarriere vært opptatt av å kombinere misjon og praktisk arbeid.

Han reiste for første gang til Etiopia som misjonær for Misjonssambandet i 1976, og har bodd til sammen 16 år i landet. Fuglestad har hjulpet mange hundre etiopiere ut av fattigdom. Han har vært engasjert i skogplanting, landbruk og gartnerarbeid, og har sett at folk i Etiopia har fått en ny tilværelse gjennom å lære å dyrke frukt og plante skog.

– Vi var den første tiden i kommunen Konso, og det er helt utrolig hva som er skjedd der. Det ble plantet masse trær i sin tid. I dag har de blant annet stor produksjon av bygningsmaterialer. En rekke planteskoler som ble startet har fungert fint etter at vi drog, sier Fuglestad.

Tekst: Dagen/Ove Eikje