DSC5454

Vår mann i Nord-Korea

Prosjektkoordinator for drivhusprosjektet i Nord-Korea Svenn Erik Johansson er en av få vestlige som har tilbrakt åresvis i Nord-Korea.  Hva motiverer ham?

_DSC5454

Siden 2012 har Svenn Erik vært vår mann i det lukkede landet. Gjennom samarbeid med Christian Friends of Korea og mye hardt arbeid, har norsk giverglede ført til at vi kunne sette opp ca 140 drivhus. Vi spør ham, hva driver ham?

– Å få hjelpe det enkelte menneske, å få hjelpe familien. Å få hjelpe dem å produsere mer mat og av høyrere kvalitet. Å få hjelpe dem med å utvikle sine forhold og produksjon av mat er fantastisk, smiler han.

– Jeg skulle ønske at hver og en av EOMs givere kunne fått være med og få kjenne den takknemlighet som nord-koreanerne viser meg, når jeg får komme ut og være en kanal for dette viktige arbeidet, fortsetter Svenn Erik. Flere av EOMs drivhus settes opp i nærheten av barnehjem, hvor de gir mat til barna. Dette er særlig viktig i vintertiden.

– Dette varmer mitt hjerte uhørt mye, sier Svenn Erik, tydelig berørt av emnet. Vi kan tenke at ”min lille gave ikke kan forandre noen ting”, fortsetter han. Men understreker at mange sammen gjør en forskjell og at de drivhus som settes opp, er av en høy kvalitet som gjør det mulig å dyrke mat også om vinteren.

– Nord-Korea er omtrent på samme breddegrad sør-Spania, noe som innebærer at det er veldig mye sol selv om det er kaldt om vinteren. Med den kvalitet på drivhusene som EOM setter opp er det mulig å holde en svært god temperatur. Man dyrker slik spinat og bladgrønnsaker gjennom hele vinteren. Dette er et fantastisk tilskudd til maten folk spiser til vanlig i Nord-Korea. Drivhusene våre holder liv i mellom 30 og 50 personer over en vinter.

Å sette opp drivhus i Nord Korea er en utfordrende oppgave. Sykehus i Nord-Korea får utdelt 452 gram ris pr. pasient om dagen fra myndighetene. All annen mat må sykehuset skaffe selv. Men hvorfra? Det er der EOM kommer inn. Drivhusene blir satt opp i forbindelse med sykehus for tuberkuloserammede og sørger for at pasientene her får viktig kosttilskudd i form av grønnsaker. De fleste av disse sykehusene har ikke strøm, så dette gjør det vanskeligere. Noen plasser er det svært dårlig tilgang på vann og da må vil starte med brønnboring.

Vår samarbeidspartner i Nord-Korea er en amerikansk organisasjon som heter Christian Friends of Korea. De har siden 1996 sendt inn 450 drivhus. Ifølge World Food Program, som er en FN organisasjon, er det et umiddelbart behov for 450.000 tonn med matvarer. Minst 6 millioner mennesker er underernærte. Det er svært unikt at en vestlig organisasjon som EOM har anledning til å gjøre arbeid i Nord-Korea. For å skjønne sammenhengen, må vi tilbake til 1993 da verdensevangelist Billy Graham hadde et to timers besøk med Kim il Sung, den evige presidenten. Etterpå kalte Nord-Koreas enehersker Graham for sin venn. Dermed fikk vår samarbeidspartner Christian Friends of Korea (CFK) mulighet til å drive hjelpearbeid i det lukkede landet. Det er under denne fanen at EOM har fått gjøre sitt viktige arbeid.

Landets myndigheter er svært glade for hjelpen fra Norge. Ved første drivhus i 2011 stilte selveste helseministeren opp og inviterte til stor fest for EOM og Christian Friends of Korea.

– Jeg skulle ønske flere kunne få se det Nord-Korea jeg har fått se, sier Svenn Erik. Det er et vakkert folk, fullt av omsorg og kjærlighet.