Nødhjelp Bygger Ned Fiendebildet

Nødhjelp bygger ned fiendebildet

Drivhus, vannfiltre og grønnsaksfrø har kommet fram til nødlidende flomofre i Nord-Korea.

Det kan daglig leder i Evangelisk Orientmisjon, Roald Føreland, bekrefte etter at han igjen har besøkt det lukkede landet i øst.

Av Tor Weibye

Etter at kommuniststaten ble rammet av den verste flomkatastrofen i landets historie i fjor høst, sendte Orientmisjonen Øyvind Dovland på besøk til landet for å se på behovene. Allerede i november kom 14 drivhus, 300 vannfiltre og 100 kilo frø over grensen fra Kina.

– Vi besøkte fem forskjellige sykehus, og hadde i tillegg telefonkontakt med to til. Vi greide ikke å nå rundt til alle 14 mottakerne, men alt så bra ut ved de sykehusene vi besøkte, sier Føreland.

Mat med det samme

Misjonslederen forteller om stor takknemlig for hjelpen nord-­koreanerne har fått.

– Drivhusene kommer via Kina, og de kom fram i november. Mottakerne begynte å produsere spinat med det samme. Spinat har en vekstperiode på bare 14 dager, og de var veldig glade for at de kom så fort i gang med matproduksjon.

– Vannfiltrene har en kapasitet på 1.500 liter i døgnet. Det er også en veldig verdifull hjelp til de flomrammede områdene. Vi har kontakt med Helsedepartementet, som distribuerer filtrene via sykehus. De gis til pasienter slik at de kan ta dette med seg hjem, og få tilgang på rent vann.

Føreland legger vekt på at det er viktig for misjonen at de har samarbeid med helsemyndighetene i landet, for da vet de at hjelpen kommer fram til mennesker som virkelig trenger den.

Nye landsbyer

Han synes det var imponerende å se at det allerede var bygget opp nye, små landsbyer i de flomrammede områdene.

– Våre guider framstilte det som om det er «den store leder» som har fått til dette, men vi vet jo at de har fått god hjelp både via Røde Kors og FN. Det er morsomt at vi, som en liten misjonsorganisasjon, kan være med på å hjelpe i en slik situasjon.

Orientmisjonen bevilget straks penger til nødhjelp etter at Dovland hadde vært der i fjor høst.

– For oss er jo den umiddelbare hjelpen viktig. Vi møtte direktørene ved sykehusene som var veldig takknemlige for hjelpen, men den er vanskelig å få inn fordi vi må slåss med mye byråkrati og lang transport via Kina. Men flommen skjedde i august-september, og hjelpen kom fram allerede i november. Det var ganske kjapt egentlig, konstaterer Føreland.

Fiendebildet

Misjonslederen er veldig opptatt av at samtaler med sykehusdirektørene og representanter for helsedepartementet er med på å bygge ned fiendebildet vi har av Nord-Korea.

– Det er med på å bryte ned fiendebildet på et personlig nivå. Vi blir gode venner med guidene våre og direktørene vi møter. Men det er klart at det fiendebildet som skapes med atomraketter og den slags er det vanskelig å gjøre noe med. Men vi ønsker å få til et spesielt vennskap med menneskene der borte.

– Det er viktig for oss som kristne. Vi skriver på alle skiltene på drivhusene, både på koreansk og engelsk, at de er gitt til Guds ære og i vennskap. Vi ønsker å formidle et lite kristent vitnesbyrd selvfølgelig og å tenne et lys for disse menneskene.

– Noen ganger har de tatt vekk denne plaketten, andre ganger har de strøket ut den koreanske teksten. For det er jo litt ømtålig dette, fordi all hjelp skal komme fra Kim Jong-un. Vi synes det er trist at de tar vekk plakettene, men på to av drivhusene vi så denne gangen sto plakettene fortsatt. Det er jo spesielt morsomt for menigheten i Holt i Tvedestrand som har gitt det ene drivhuset, sier Roald Føreland.

Fem års erfaring

– Får dere noe inntrykk av at det dere kan bidra med gjør en forskjell for folk i Nord-Korea?

– Ja, vi mener det og vi erfarer det. Vi har holdt på i fem år, og har levert over 200 drivhus, flest til sykehus, og også noen til barnehjem.

– Vi følger opp med møter med disse fire ganger i året, og får en veldig god relasjon. Vi har også bidratt med vannforsyning og boret etter vann for noen sykehus, og satt opp solcellepanel som driver vannpumper. En sykehusdirektør som plutselig får innlagt vann opplever at det ligger en enorm verdi i det.

Føreland viser til at det er ­sykehus på landsbygda i Nord Korea som hverken har strøm ­eller vann. Det sier noe om nød­en, og da blir takknemligheten tilsvarende stor.

– Myndighetene vil ikke selv erkjenne at det eksisterer slike forhold, og derfor får vi heller ikke lov til å ta bilder på disse stedene, sier Orientmisjon-leder Roald Føreland.