Det er travle dager på systuene til våre samarbeidspartnere, BA og EHH.
Det er travle dager på systuene til våre samarbeidspartnere, BA og EHH.     

EOM har gitt 32.000 munnbind til India

11. April 2020
Syprosjekt i rette tid! Kristne i India takker Gud for alle symaskinene de har fått fra givere i Norge. Nå er de i gang med å sy 32.000 munnbind. Planen er å sy 70.000 til, altså 100.000 munnbind til sammen. 

Akkurat nå er hele India stengt, og alle innbyggerne må holde seg innendørs på grunn av koronaviruset. De som skal ut og handle mat er påbudt å gå med munnbind. Men akkurat som i Norge har munnbind vært utsolgt og umulig å få tak i.

– Vi fikk flere forespørsler fra våre samarbeidspartnere i India om vi kunne sende ned munnbind og smittevernutstyr til dem. Men her hjemme er jo nesten alle apotek utsolgt for munnbind. Og det som fortsatt fins trenger vi her i landet.

Det var vondt å ikke kunne svare ja på meldingene. Men så leste vi om Sanitetskvinnene i norske aviser, som sydde munnbind og smittevernutstyr for å hjelpe norsk helsevesen. Det var da vi fikk ideen om å sy munnbind i India, forteller daglig leder i Evangelisk Orientmisjon, Roald Føreland.

I India samarbeider Evangelisk Orientmisjon med to organisasjoner, Bethel Assembly (BA) og Evangelistens Helping Hand (EHH). Begge to har i flere år hatt undervisning i søm som yrkesopplæring for fattige kvinner og enker. Bare i fjor finansierte Evangelisk Orientmisjon 475 symaskiner, som ble delt ut til kursdeltakere hos BA og EHH. En symaskin koster cirka 1000 norske kroner.

– Symaskinene var der. Kompentansen var der. Alt vi trengte å gjøre var å støtte med penger til stoff, nål og tråd. I løpet av få dager har BA sydd og delt ut 6.000 munnbind og skal sy 14.000 til innen to uker. EHH har sydd 12.000 munnbind. Det blir 32.000 munnbind til sammen, forteller Føreland.

Brukes som smittevern
I Norge har vi ikke noen anbefaling fra norske myndigheter om å bruke munnbind som beskyttelse mot koronaviruset. Men meningene er delte, og mange land i Asia har påbudt bruk av munnbind for sine innbyggere. De mener bruken av munnbind hindrer smitte. Flere land i Europa har valgt det samme.

Fungerende assisterende helsedirektør Espen Nakstad forstår at folk kan synes det er rart at man fraråder bruk av munnbind i Norge.

– Forklaringen er at munnbind er godt egnet til å beskytte deg hvis du er sårbar, hvis du har dårlig immunforsvar eller andre ting og må bevege deg ut. Og det er godt egnet til å beskytte fra å smitte andre hvis du er syk, sier Nakstad. (Kilde: Dagsavisen)

Evangelister uten lønn
Føreland er glad for at symaskinene de har finansiert har kommet til nytte i denne krisetiden. Men utfordringene er mange.

– Vi følger situasjonen i India nøye. Hele India er stengt i tre uker, og alle har fått beskjed om å holde seg innendørs for å prøve å begrense spredningen av koronaviruset. Det rammer særlig de fattige som lever fra hånd til munn.  

 Våre evangelister er også blant de rammede. Vanligvis er det menighetene som selv lønner evangelistene. Men nå er det ikke lov å gå i kirken. Stengte kirker betyr 0 i kollekt. Så nå har vi plutselig 470 evangelister uten lønn, sier Roald Føreland i Evangelisk Orientmisjon.

 – Det er en fortvilet situasjon for dem det gjelder.    

Vil du støtte EOMs evangelister med lønn mens koronakrisen pågår? Send gjerne ditt bidrag til 3000.13.11391 eller Vipps 131251 og merk gaven med «Lønn til evangelister i India».

EOM har gitt 32.000 munnbind til IndiaSyersker i bønn før arbeidet med munnbindene tar til. Til høyre i bildet ser du lederen i BA, Bob Luke Gandi. EOM har gitt 32.000 munnbind til IndiaEksempler på ferdigsydde munnbind. EOM har gitt 32.000 munnbind til IndiaFor å hindre spredningen av koronaviruset må alle innbyggerne i India bruke ansiktsmasker når de skal ut av huset. EOM har gitt 32.000 munnbind til IndiaPalmesøndag var det bare pastorens familie som var til stede under gudstjenesten i en av menighetene EOM samarbeider med. Da blir det lite i kollekten.
Powered by Cornerstone