Landsens menighet ved grensen til Orissa.
Landsens menighet ved grensen til Orissa.     

Nytt samarbeid i India

18. Januar 2021
Styret i Evangelisk Orientmisjon har besluttet å inngå et samarbeid med organisasjonen Christ’s Disciples Fellowship (CDF) som driver arbeid i India. Her forteller tidligere leder av Stefanusalliansen, Bjørn Wegge, om denne organisasjonen.

Calcutta, eller Kolkata som byen heter nå, er en av verdens største metropoler. Overbefolket, berømt, beryktet og beundret. Fra 1773 til 1912 var den hovedstaden i Britisk India og ble i lang tid betegnet som Østen Juvel. Fordums glanstid er for lengst forbi. Derimot var det den overveldende fattigdommen i Kolkata som skulle gjøre den katolske nonnen Mor Teresa verdensberømt for sitt barmhjertighetsarbeid.

Nytt samarbeid i IndiaBarnemøte i en landsby utenfor Kolkata.

Men også nordmannen og misjonæren Dr. Olav Hodne, som bygde fortauskoler for slumbefolkningen i 1970-80 årene, gjorde Kolkata kjent for nordmenn flest. Misjonær Hodne var imidlertid ikke bare en usedvanlig dyktig fattigdomsbekjemper og «misjonsdiakon» i det østlige India. Den norske misjonslederen var også en årvåken disippelbygger av rang i sitt møte med unge, kristne indere på sin vei gjennom storbyslummen. Ved en tilfeldighet møttes Hodne og inderen Arabinda Dey i Calcutta i 1975. Dey var da 29 år gammel og hadde vært kristeni fem år. Hodne sier selv i sitt forfatterskap at han ble betatt av den, på mange måter, uerfarne og nyfrelste inderens trosiver.

Litt etter litt ble misjonær Hodne den unge
Arabindas viktigste mentor, og som i sin rådgivning vektla menighetsplanting, kristen litteratur-misjon og hverdagsdiakoni som en del av kirkens helhetsoppdrag. I 1976 ble virksomheten fast etablert under navnet Christ’s Disciples Fellowship (CDF) med egen bibelskole, enkelt kirkebygg og barneskole. Alt beliggende i Kadihati like ved storflyplassen i utkanten av storbyen.

Nytt samarbeid i IndiaGlade naboer får etterlengtet besøk av Arabinda Dey.

Den første bibelklasse ble organisert i 1978. Siden den gang har virksomheten dannet kristne menigheter i 22 landsbyer i India. Men også Andaman-øyene i Bengalbukten og tettsteder i det sørlige Nepal har fått besøk av CDFs evangelister. Som et resultat av denne grensekryssingen har Nepal i dag 12 menigheter i ulike landsbyer.

I tillegg er det bygget fem kristne
barneskoler i det bengal-språklige området av India. CDF legger stor vekt på evangelisering ved bruk av bibeltraktater og ulike moderne media. Arabinda selv vitner alltid i møte med mennesker om hvordan han som ung ble grepet av den kristne tro ved å lese Det nye testamentet. Misjonær Hodne (1921-2009) kalte gjerne Arabinda Dey og hans medarbeider for «kristne herolder», med en usedvanlig frimodig vitnetrang.

Mens Arabinda på sin side understreker hvordan den fromme norske vennen lærte ham til ikke å stå i avstand fra dem han skulle møte på sin vei gjennom livet. - Rop gjerne evangeliet ut med hjertets jubel, sa Hodne til den unge Arabinda allerede i 1975. Samtidig som Olav Hodne understreket hvor viktig det var for de kristne i India å vise medfølelse og barmhjertighet overfor de utstøtte og fattige som daglig befinner seg på «kirkens dørstokk». Derfor har Christ’s Disciples Fellowship denne sommeren, gjennom økonomiske gaver fra Evangelisk Orientmisjon, sørget for livsviktig hjelp til noen tusen fattige, rammet av Covid-19 epidemien. De fleste bor i landsbyene rundt kirkesenteret i Kadihati.

Denne nødhjelpen har spredt seg som «Kristi brev» (2. Korinterbrev 2:14) og gitt fornyet kontakt mellom den fattige lokalbefolkningen og CDF, forteller lederen Arabinda Dey. Arabinda bringer sin hilsen til kristne medsøsken i Norge og takker for et velsignet medarbeiderskap over landegrensene.

Nytt samarbeid i IndiaArabinda og Prasanta Dey. Det nåværende lederskapet. Nytt samarbeid i IndiaSkolebarn fra slummen som har fått et helt nytt liv gjennom arbeidet til CDF.
Powered by Cornerstone