Sridevi får kursbevis og symaskin av Juhani Halonen.
Sridevi får kursbevis og symaskin av Juhani Halonen.     

Sridevi – ei av mange som har fått et nytt liv

26. Januar 2022
Vi har den senere tiden hatt mye fokus på prosjektet med å gi yrkesopplæring og symaskiner til fattige kvinner, slik at de får en sjanse til å komme seg ut av vedvarende fattigdom.

Tekst: Juhani Halonen/Allan Neset

Juhani har sendt oss følgende historie om ei av de som har fått hjelp, og som kan stå som representant for de mange vi har fått hjulpet.

 

Sridevi er husmor. Mannen hennes er det vi kaller en dagarbeider. Det betyr at han ikke har noen fast jobb, men må hver dag forsøke å skaffe seg nok å gjøre til å kunne fø familien den ene dagen. De har fire barn, tre døtre og en sønn. Første gang hun fødte fikk hun tvillinger, to jenter. Hun ventet en sønn neste gang, men fikk en datter til. Det fjerde barnet ble en sønn, og det er viktig i India at man i alle fall har én sønn. Mennene ønsker en sønn som kan bære navnet videre, siden det er slik at jenter som gifter seg alltid tar mannens navn.

 

Med seks familiemedlemmer og bare én person som hadde dagsarbeid, hadde Sridevi et vanskelig og elendig liv. Mannen ville ikke at hun skulle gå ut i jobb og dermed bli mye borte fra hjemmet. Situasjonen ble forverret ved at han hadde et alkoholproblem, og mesteparten av det han tjente ble brukt på drikkevarer. Sridevi er en ydmyk og myk kvinne som bærer den smerte dette medfører, og styrer husholdningen så godt hun kan med det lille hun mottar fra ham.

 

Da hun hørte om vår gratis syopplæring, fikk hun et sterkt ønske om å delta og gjennom det kanskje kunne tjene noen penger til familien sin. Hun spurte mannen om lov, men han nektet henne å gå til senteret hvor kurset foregikk. I fjor traff hun ei som hadde fullført kurset, fått sin egen symaskin, og begynt å tjene egne penger. Da hun fortalte dette til mannen sin, gikk han til slutt med på at hun skulle ta et slikt kurs. I høst begynte hun på kurset i Ravindra Colony Center. Etter fullført 6 måneders kurs ble hun vurdert så kvalifisert at hun burde få sin egen maskin.

 

Distribusjonen av maskiner var egentlig planlagt til 9. desember, men av uforutsette grunner måtte den utsettes. 15. desember var det imidlertid klart, så da fikk hun sin etterlengtede symaskin. Vi har nå begynt å merke symaskinene med serienummer, så Sridevi fikk maskin nr. 2021/88. På den måten kan vi lettere holde kontroll med utstyr vi har delt ut.

 

Nylig var Juhani på et spontant besøk hos Sridevi for å se hvordan det gikk med henne. Da han kom var hun i full gang med å sy klær til døtrene og også til noen av naboene. Hun ble overrasket, og ikke minst veldig glad for å få besøk. Mens hun gav sitt vitnesbyrd, fortalte hun oss hvilken stor velsignelse denne symaskinen hadde blitt for henne. Nå som det var en høytidssesong, kunne hun spare betydelige summer. Hun hadde hvert år måttet kjøpe pentøy til døtrene sine, men i år sydde hun alt tøy til sine barn selv. Hun fikk også inntekter av tøy hun sydde til naboene. Ryktet var begynt å spre seg om at hun lagde bra klær, så nå fikk hun stadig nye oppdrag og kunne tjene 2000 rupies i løpet av en måneds tid.

Sridevi – ei av mange som har fått et nytt livSridevi viser Juhani noe av det hun har laget.

Hun fortalte at nå var også mannen fornøyd. Hun uttrykte stor takknemlighet til alle givere i Norge for denne fantastiske gaven til henne. For første gang i livet følte hun at hun gjorde seg fortjent til noe, og hadde en mestringsfølelse av å kunne skape noe på egen hånd. Hun opplevde det så spennende. Det er mange historier som dette. Dette prosjektet har virkelig gitt nytt liv til mange fattige kvinner. Stor takk til alle givere. Med din hjelp sprer vi håp.

Sridevi – ei av mange som har fått et nytt livJuhani ber for Sridevi og familien.
Powered by Cornerstone