Sulten nordkoreansk gutt
Sulten nordkoreansk gutt     

Nord-Korea åpner for import av mat

04. Januar 2023
I den siste tiden har vi hatt samtaler med en samarbeidspartner som har arbeidet og bodd i Nord-Korea siden 2005. De måtte, som alle andre utlendinger, forlate landet i 2020.

Tekst: Roald Føreland

Nå har de fått melding om at det er mulig å frakte inn mat, og at de får garantier om at maten distribueres til mennesker som er i akutt nød. Målet i første omgang er å ta inn 200 tonn med ris. Det vil koste to millioner kroner. Det er foreløpig ikke mulig for utlendinger å komme inn for å monitorere distribusjonen, men vår samarbeidspartner har stor tillit til at lokalt ansatte vil sørge for at distribusjonen vil foregå på en god måte.

Risen kjøpes i Kina og fraktes til grensen i store lastebiler. Nordkoreanske sjåfører overtar og leverer på distribusjonssentre hvor man fordeler til institusjoner som barnehjem, eldresenter og fattige familier. Tidligere har både denne og andre organisasjoner fått mulighet til å gi mat til sine lokalt ansatte, men nå åpnes muligheten til å gi kjærkommen hjelp til store deler av befolkningen.

Matvare-usikkerhet

Nord-Korea er det landet i verden som har størst matvare-usikkerhet. Mer enn 50% av befolkningen sliter med underernæring. Dette er tall fra før 2020. Under pandemien har landet vært nesten hermetisk lukket, og det er grunn til å tro at det er mye verre nå. Derfor er det en kjærkommen gave med ris.

10 kg er 100 kr

100 kg er 1.000 kr

1.000 kg er 10.000 kr

Bilde

Vi forutsetter at de kan supplere med lokalt produserte grønnsaker eller det som er tilgjengelig av annen mat.

Powered by Cornerstone