Lakshmi foran bedriftens bil.
Lakshmi foran bedriftens bil.     

Drømte om å bli sjåfør

16. Oktober 2023
- Hvem som helst kan klare å manøvrere en bil, men for å kjøre ordentlig må man få opplæring.

Les under om hvordan en kjøreskole i India kan forandre liv!

Tekst: Kathrine Svendsen

Lakshmi (24 år) har denne kommentaren da jeg spør hva kurset på kjøreskolen har betydd for ham. Sammen med en gruppe gutter fikk han intensiv trening på 21 dager. Kurset er lagt opp slik at kjørelæreren tar med 3-4 gutter i bilen og er borte i flere timer. De får opplæring, kjøretrening og informasjon i bilen.

Ansvarsfulle sjåfører

Lakshmi hørte om kjøreskolen fra noen venner, og tok kontakt med Prasant Halonen som driver skolen, fordi han ønsker å lære å kjøre riktig.

- Kjøreskolen er en veldig god ide og tiltak i vår landsby. Mange gutter kommer. I India kan mange kjøre, men de kan ikke kjøre på veiene, forteller Lakshmi. Trygghet og sikkerhet i trafikken er nå viktig.

- Gjennom skolen lærte jeg at man bare skal kjøre på venstre side og ikke midt i veien, sier han, og forklarer at både han som sjåfør og de som sitter på skal føle seg trygge og komfortable. Han legger til at de også lærer å kjøre i riktig hastighet.

Sjåfør i familiebedriften

I dag jobber Lakshmi som sjåfør i familiebedriften som leverer vannforsyninger. Før var han medarbeider, nå er han hovedsjåfør.

- Jeg stortrives med jobben som sjåfør. Det har vært en drøm siden jeg var liten, forteller han, og fortsetter: - Jeg jobber sammen med onklene mine i familiebedriften. Lakshmi bor i landsbyen sammen med moren og søsteren. Faren gikk bort i en ulykke da han var liten, så Lakshmi er i dag hovedforsørger for familien. Derfor er både han og familien takknemlig for at han fikk muligheten til å ta kjørekurset og førerkort.

Drømte om å bli sjåfør

 

Annerledes kjørekultur

Lakshmi tok oss med på en prøvetur da jeg besøkte skolen i Krishinupalem. Med Lakshmi bak rattet fikk vi en prøvetur på veien rundt landsbyen. Han demonstrerte god kjøring. Ikke alle kan det. Har man vært i India, har man erfart at en kjøretur på indiske veier er en opplevelse for sansene. Her deler både biler, motorsykler, sykler, fotgjengere og dyr veien.

India har ikke samme strenge kjøreopplæring som i Norge. Uttrykket «tut og kjør» får en helt ny mening når man besøker India. Bak mange lastebiler står det: «Please sound horn» (vennligst tut i hornet), for å markere at man ønsker å kjøre forbi. Da skjønner vi at gjennom dette prosjektet får vi være med å utdanne dyktige og trygge sjåfører som kan brødfø familien sin.

Powered by Cornerstone