Brødunder i Nord-Korea

04. Januar 2024
For en tid tilbake fikk jeg et lite håndverk produsert av en nordkoreansk flyktning som befinner seg i Kina. Hun flyktet delvis på grunn av undertrykkelse, men først og fremst på grunn av matmangel. Håndverket er to fisker og fem brød.

Tekst: Roald Føreland

Dette illustrerer en bønn til Gud fra tusenvis av nordkoreanere om at han skal gjøre et brødunder. Før korona-pandemien led mer enn halvparten av befolkningen av underernæring, ifølge World Food Programme (FN). Situasjonen er trolig enda verre nå.

Kan Gud gjøre et brødunder?
I fjor på denne tiden fikk vi en henvendelse fra en samarbeidspartner i Nord-Korea, om vi kunne finansiere 250 tonn med ris. Vi skrev om det i bladet vårt, og generøse givere responderte, og det resulterte i at det ble kjøpt ris i Kina, fraktet med 8 store lastebiler og distribuert til utsatte grupper som barnehjem, eldresenter og sykehus. En million måltider. Det ble ikke et brødunder, men et risunder.

Veksthus og rent drikkevann
I løpet av de siste tolv årene har vi satt opp mer enn 200 veksthus som også har produsert næringsrike grønnsaker gjennom pandemien. Nå åpner Nord-Korea grensene for import av mat, og vi er i gang med å produsere og levere næringsrike boller og soyamelk til 14.000 barn på barnehjem. Dette er et prosjekt vi også har støttet før pandemien. Det koster i underkant av 1000 kr pr. år å gi ett barn ett næringsrikt måltid pr. dag. Dette er et prosjekt vi håper å trappe opp i årene som ligger foran.

 

Powered by Cornerstone