Nytt drivhus i Nord-Korea

18. Desember 2018

På tross av utfordringer for vårt arbeid i det lukkede landet, gleder vi oss over enda et nytt drivhus. Dette gir alle pasientene på det nærliggende sykehuset viktig næring.

Det spesielle med denne turen var at vi reiste med bil til Nord-Korea. Vi kjørte fra byen Yanji i Kina og krysset grensen over Tumen-elven ved Jinlin. Dette ligger ikke langt unna grensen til Russland. Det var spennende å se landet fra denne nye vinkelen. Ved tidligere turer har vi flydd inn.

Den strenge boikotten av Nord-Korea har gjort det vanskeligere å få inn drivhus og annen hjelp gjennom våre vanlige kanaler. Derfor utreder vi stadig nye kanaler og samarbeidspartnere. På det største sykehuset i byen Rajin i provinsen Rason, satte vi nylig opp et drivhus på 400 kvadratmeter.

Sykehusdirektør Pak var svært takknemlig for dette store bidraget. Han fortalte at mange av sykehus-personalet hadde vært med på dugnad for å sette opp drivhuset innenfor budsjettrammen. Dette drivhuset er relativt avansert med en nordvendt betongvegg, som gjør at man samler opp solvarme i løpet av dagen, slik at ikke avlingen skal fryse i løpet av natten. Slik må man altså gjøre det når man ikke har strøm. Dette drivhuset har også et vanningsanlegg.

Flere drivhus
Det er stor matmangel generelt i Nord-Korea, men på sykehusene er det veldig prekært. Pasientene har rasjoner på 300 gram ris og mais. Resten av maten må sykehuset tilveiebringe på annet vis. Ved et drivhus får de tilgang på flere tonn med næringsrike grønnsaker. Vi leverer også grønnsaksfrø slik som spinat, kål, kålrabi og liknende. Vi har bestilt fire drivhus til i samme området. Et av dem vil plasseres på et sykehus i en by som heter Sonbong. Her har de erfaring med grønnsaksproduksjon og direktøren fortalte at de hadde spinat, tomater og jordbær.

Powered by Cornerstone