Peter Torjesen.
Peter Torjesen.     

All in

23. Juni 2022
I 1909 var Peter Torjesen på møte på et bedehus på Sørlandet. Det var Ludvig Hope som talte og utfordret til misjon i Kina. Peter gav alle pengene han hadde i kollekten. I tillegg skrev han også en lapp hvor det sto «Og mitt liv».

Tekst: Roald Føreland

Han som telte opp kollekten kjente igjen håndskriften og sparte på den.  Peter reiste til Kina og forkynte evangeliet, startet skole og sykehus. På tragisk vis døde Peter i 1939 av en bombe fra et japanske bombefly. Han etterlot seg kone og fire barn.

I 1988, nesten 50 år etter sin død, ble Peter Torjesen utnevnt til «folkets martyr», den høyeste æresbevisningen man kan oppnå i Kina. Det store paradokset her er at ateistiske myndigheter i Kina hyller en kristen misjonær for hans store humanitære innsats.

Så kan vi spørre: Var det riktig å gå «all in» - å risikere livet?
Jeg kjente barn og barnebarn av Peter Torjesen. De ble invitert på minnehøytideligheten da man avduket et minnesmerke i marmor i 1988. De ble utfordret til å starte en organisasjon oppkalt etter Peter og siden 1993 har de drevet et stort humanitært arbeid med høy kristen profil.
På den andre side var det en familie som mistet sin far i en krevende tid - under 2. verdenskrig. Påkjenningene og dramatikken som fulgte kan vi lese i boken «Vi gav ham våre liv» av datter Kari Torjesen. Det er vel ingen fasitsvar på spørsmålet om det alltid er riktig å gå «all in», men det er fascinerende å studere livshistorier til mennesker som faktisk har gitt alt.

Hans Nilsen Hauge er et eksempel på en som gikk «all inn». Han satt mange år i fengsel for sin kristne virksomhet.
Martin Luther King visste at han levde i livsfare, likevel valgte han kompromissløst og helhjertet å følge sitt kall.
Jesus gav alt og forkynte også at hans disipler måtte sette dette «høyere enn far, mor, brødre og søstre, ja sitt eget liv.(Luk 14,26)». Er dette en allmenngyldig regel eller gjelder dette bare noen få utvalgte? Spørsmålene er flere enn svarene.

Det er viktig at «All in» ikke blir et lettvint kampanje-slagord. Det er en livsviktig beslutning som vi faktisk alle trenger å tenke gjennom. Vi ønsker vel å være helhjertede mennesker som gir seg helt hen til «den gode sak». Å leve for noe større enn oss selv – eller gjør vi det?

Det virkelig store spørsmålet er: Hvor langt ville evangeliet kommet om noen ikke var villig til å gå “all in”?

All in
Powered by Cornerstone