Mat til barn i Nord-Korea
Hver dag får 5.000 barn et måltid bestående av soyamelk og en stor næringsrik bolle. Maten produseres på fire bakerier i Rason og Nord Hamyong –provinsen. Disse har 123 ansatte, og de har opprettholdt driften gjennom fire år med korona-stengning. Driften har vært på et “sparebluss” i årene 2021-23 da det var totalt importforbud.
Soyamelk og næringsrik bolle.Det eneste de kunne produsere da var soyamelk, siden soyabønner ble kjøpt i Nord-Korea. Produksjonen var 1,2 tonn soyamelk, som er nok til 6.000 glass. Fra og med i år har det vært mulig å importere mel, gjær og andre ingredienser til brød, og da er produksjonen oppe i 5.000 boller pr. dag. Den totale kapasiteten er 14.000 måltider pr. dag.
På bakeriet.Besøk
Det er enda ikke mulig å besøke Nord-Korea, men distribusjonen foregår ved at lokalt ansatte kjører rundt og distribuerer maten til barnehjem, skoler og andre institusjoner for utsatte mennesker. Våre medarbeidere i Kina og Russland har ukentlig kontakt via telefon. – Det er selvsagt ønskelig å besøke Nord-Korea så snart dette er mulig, sier lederen for arbeidet. – Vi har distribuert mat i mer enn 20 år, og dette har bygd opp tilliten hos lokale myndigheter og institusjoner, så vi regner med at det er grunnen til at vi nå får import-tillatelser til store kvantum mat.
I mai leverte vi 30 tonn mel og 5 tonn ris. Vi har også vært i stand til å lønne alle de 123 lokalt ansatte gjennom de siste fire årene, selv om aktiviteten har vært lav. Dette er takket være generøse gaver fra trofaste støttespillere i Norge og andre land.
5000 barn får et måltid mat hver dag.Gjødselfabrikk
I tillegg til matproduksjon har vår samarbeidspartner også drevet en fabrikk som produserer gjødsel. De siste årene har produksjonen ligget på 10.000 tonn pr. år, men kapasiteten er mye større. I mange tilfeller viser det seg at avlingen blir mangedoblet takket være gjødsel fra denne fabrikken.
Veksthus
Orientmisjonen er mest kjent for at vi har finansiert veksthus i årenes løp. Selv om vi ikke har kunnet besøke landet siden 2019, har de ca. 200 veksthusene produsert næringsrike grønnsaker, spesielt til pasienter på sykehus rundt om i landet.
Matmangel
Før korona-pandemien var Nord-Korea det land i verden med størst matmangel. Det er svært sannsynlig at dette har forverret seg under pandemien. Det er derfor svært gledelig at vi nå er i gang igjen med permanent matproduksjon.
I de 20 årene som vår samarbeidspartner har levert mat i Nord-Korea, er det faktisk flere hundre tusen barn som har fått mat. Ved tidligere besøk har våre medarbeidere blitt takket hjertelig av folk som faktisk vet hvor maten har kommet fra.
I Nord-Korea er det vanlig propaganda-oppfatning at all hjelp kommer fra “den store leder”. Mange av de vi har møtt har gitt uttrykk for stor takknemlighet til oss. Vi tror at dette er et sterkt vitnesbyrd om at det er noen som bryr seg om dem i deres nød.
Oversikt over plasseringen av bakeriene.